այգեգործական գործիքներԱյգեգործութամբ զբաղվող յուրաքանչյուր մարդու անհրաժեշտ են որոշակի գործիքներ և համապատասխան գիտելիքներ։ Ճիշտ ընտրված այգեգործական գործիքները կօգնեն, որպեսզի ավելի քիչ ժամանակ, գումար և էներգիա ծախսեք այգին մշակելու համար` միաժամանակ ունենալով խնամված և գեղեցիկ այգի։

Անդրադառնանք այգեգործական այն գործիքներին, որոնք պետք է ունենա յուրաքանչյուր այգեպան։ Նշենք նաև, որ այս գործիքները կարող են լինել նաև պրակտիկ և պիտանի նվեր ձեր ընկերոջ համար:

1. Բահ

Բահը այգեգործական ամենահին գործիքներից է՝ սկսած նեոլիթյան դարաշրջանից, երբ մարդիկ հողը փորել են ցլերի գանգերով (օգտագործելով որպես բահ)։

Ներկայումս բահի տեսակները շատ են, դրանք օգտագործվում են հողը տարբեր ձևով փորելու համար։ Ներկայացնենք բահերի ամենատարածված տեսակները։

  • Ձգված ,օվալաձև շեղբով բահերը մակերեսային կտրվածների և փոքր տարածքներում օգտագործելու համար են նախատեսված, օրինակ՝ կարող եք սիզամարգերի շուրջը կոկիկ եզրեր ստեղծել։
  • Երկար, եռանկյունաձև սուր ծայրով սվինային բահերը արմատները փորելու կամ ծառեր տնկելու համար են։ Այս տեսակի բահերը շատ հարմար են չորացած արմատները հեռացնելու համար։
  • Լայն շեղբով, կլոր կամ քառակուսի ծայրով թիակային բահերը նախատեսված են մեծ տարածությամբ հողը փորելու համար: Եթե ուզում եք գարնանը ծառերի շուրջը փխրեցնել, այս տեսակը հենց դրա համար է։

2. Սղոց

Սղոցը համարվում է ամենաշատ օգտագործվող գործիքներից մեկը։ Սղոցով կարող եք կտրել ծառեր, հեռացնել չորացած ճյուղեր, կարճացնել երկար փայտեր։
Ամենաշատ օգտագործվող սղոցի տեսակները 4-ն են։

  • Ձեռքի սղոցը շատ փոքր է, ունի հզոր շեղբ և օգտագործվում է ծառի չորացած ճյուղերը կտրելու համար։
  • D-աձև բռնակով, երկար և ճկուն շեղբով սղոցը նախատեսաված է 8 – 9 դյույմ տրամագծով ճյուղեր մշակելու համար։
  • Երկկողմանի ատամիկներով սղոցը ավելի կարծր փայտերի համար է․այս գործիքով աշխատելիս կստանաք կոկիկ կտրվածք։
  • Էլեկտարական կամ բենզինով աշխատող սղոցներն աշխատում են շատ արագ և նախատեսված են մեծ և հաստ բներով ծառերի համար։

3. Էտի մկրատ

Առանց էտի մկրատի չեք կարող ունենեալ խնամված և առողջ այգի։
Գործիքը նախատեսված է մանր թփերի, վարդերի, խոտերի ձևավորման, ինչպես նաև ծառերի և խաղողի ճյուղեր էտելու համար, օգտագործվում է հիմնականում գարնանը։
Էտի մկրատների տեսակներն առանձնանում են ըստ իրենց օգտագործան նպատակի։

  • Բարակ -կանաչ ցողունների և թփերի համար
  • Միջին- հաստ ցողունների և ճյուղերի համար
  • Հաստ- չոր ճյուղերի համար

Բռնակի մեծության հարցում կողմնորոշվելու համար փորձեք դրանք, որպեսզի հասկանաք, թե որ չափն է ավելի հարմար ձեզ։

4. Կացին

Կացնի կիրառությունը բազմակի է, հնում կացինը համարվել է նաև ռազմական գործիք։
Ներկայումս այգեպանները կացինն օգտագործում են այգու ծառերը կամ հաստ ճյուղերը կտրելու համար։
Մինչև կացին ընտրելը, շատ կարևոր է հասկանալ, թե ինչի համար եք օգտագործում` ծառ կտրելու, փայտերը բարակ շերտերով առանձնացնելու (տաշելու), թե փայտ կտրատելու։
Կացնով արդյունավետ աշխատելու համար պետք է ընտրեք՝

  • Դիզայնը – ձեռքին հարմար լինելու համար
  • Ծանրությունը – կան կացիններ, որ շատ ծանր են և խլում են ավելորդ էներգիա
  • Շեղբի տեակը – հաստությունը, սրությունը և լայնությունը

Օրինակ՝ փոքր և թեթև կացիններն իդեալական են բաց տարածքում փայտերը մանրացնելու համար։

5. Մրգաքաղ

Գործիքը շատ պարզ է և հասարակ։ Օգտագործելու համար պետք չէ առանձնակի ջանք և տեխնիկա։ Նախատեսված է բերքը հավաքելու համար՝ առանց ծառը մագլցելու կամ ճյուղերը վնասելու։
Մրգաքաղերը լինում են գործվածքից, ձողաձև, պլաստմասսայից և այլ հումքից։ Տեսակն ընտրում եք՝ կախված բերքի չափից և ձևից։

6. Փոցխ

Փոցխի հայրենիքը Չինաստանն է, օգտագործվում է հողը փխրեցնելու, հնձած խոտը և չորացած տերևները հավաքելու համար։
Փոցխերը հիմնականում լինում են 3 տեսակ՝

• Փայտից – օգտագործում են փափուկ հողը մշակելիս
• Պլաստմասսայից – չորացած տերևներ և խոտեր հավաքելու համար
• Մետաղյա – քարերը հողի մակերեսից առանձնացնելու համար

7. Մանգաղ

Մանգաղը հնում օգտագործել են հացահատիկը հնձելու համար, ներկայումս այգեպանները օգտագործում են, երբ խոտի մակերսը բավականին բարձր է և դժվար է խոտ հնձող մեքենայով քաղել։
Մանգաղն ունի կարճ կոթ և սուր շեղբ, օգտագործելիս պետք է լինեք ուշադիր, որպեսզի չվնասեք ձեռքերը։

Այգեգործությունը կարող է մի քանի անգամ հեշտանալ այս գործիքների շնորհիվ։ Վերջում չմոռանաք գործիքների խնամքի մասին։ Յուրաքանչյուր բույս իր մեջ պարունակում է հյութ, ուստի աշխատելուց հետո պետք է կանոնավոր մաքրել գործքիքները, ժամանակին սրել, պահել չոր տեղում, որպեսզի գործիքը կաշխատի երկար և արդյունավետ։